Waar plaats je (rook)melders nou precies?

Waar plaats je nou rookmelders? Ga je voor de regels van de wet of ga je voor echte brandveiligheid. Als we kijken naar ons huis, wij hebben 13 rookmelders en 1 koolmonoxide in huis. Zo veel?! Ja echt zo veel. Ook kunnen wij op afstand onze melders in de gaten houden.

Bij ons hangt in elke (slaap)kamer, de woonkamer, de hal en overlopen een rookmelder. Ook zitten alle melders aan elkaar gekoppeld. Zodra er eentje afgaat, dan gaan alle melders af. Zo wordt ook iedereen in geval van nood gealarmeerd. Gezien wij geregeld met onze kinderen doornemen wat te doen zodra er melders afgaan.

Maar is zoveel melders wel nodig? Dat blijft natuurlijk een persoonlijke keuze. Als we kijken wat de letter van de wet zegt. Die vertelt ons:

Op iedere verdieping met een slaapkamer, woonkamer of keuken moet een rookmelder hangen en in de ruimte waar de slaapkamer uitkomt (vluchtroute).

Vrij vertaald, als je op elke verdieping op de overloop een rookmelder hangt. Dan voel doe je aan alle regels. Maar is het veilig?

Laten we even een situatie schetsen. Je ligt op de eerste etage te slapen, met de deur van de slaapkamer dicht natuurlijk. Op het kantoor naast de slaapkamer begint de papier versnipperaar te smeulen. Het smeulen gaat vanzelf over in rook, het kantoor vult zich langzaam met rook. De ruimte begint zich langzaam van boven naar beneden te vullen met rook. Als het goed is, heb je de deur van het kantoor dicht. Dus zodra de gehele ruimte gevuld is met rook, rolt de rook onder de deur door naar de overloop en vrij snel zou de rookmelder aanslaan en voluit alarmeren. Van het alarm word je wakker, vliegt de kamer uit en staat op een overloop vol met rook. In het kantoor is het smeulen als snel overgegaan in vuur en je zult snel je vluchtplan in werking moeten zetten.

Als je in elke actieve kamer (kantoor, slaap of kleding) een rookmelder hebt hangen. Had de melder al afgegaan zodra de papier versnipperaar was begonnen met smeulen. Het geluid van de melder had jou gewekt en je had de versnipperaar nog onder de douche kunnen zetten om hem te blussen.

Hieronder een handige gids voor het plaatsen van Rookmelders.

Een goed geplaatste rookmelder kan het verschil maken tussen tijdige evacuatie en een catastrofe. Laten we daarom eens kijken naar de cruciale plaatsen in huis waar je rookmelders moet plaatsen voor optimale veiligheid.

 1. De Slaapkamers: Begin met het plaatsen van rookmelders in de slaapkamers. Dit is van vitaal belang, omdat de meeste branden ‘s nachts beginnen wanneer mensen slapen. Een rookmelder in de slaapkamer kan je vroegtijdig waarschuwen, waardoor je kostbare seconden krijgt om veilig te ontsnappen.
 2. De Gangen: Installeer rookmelders in elke gang van je huis, vooral als deze de verbinding vormt tussen de slaapkamers en de rest van het huis. Gangen kunnen snel gevuld raken met rook tijdens een brand en dienen als belangrijke ontsnappingsroutes. Zorg ervoor dat de rookmelders strategisch zijn geplaatst om een vroegtijdige waarschuwing te garanderen.
 3. De Woonkamer en Keuken: Plaats rookmelders in de woonkamer en de keuken, maar zorg ervoor dat ze op een veilige afstand van keukenapparatuur zijn geïnstalleerd om valse alarmen te voorkomen. Keukenbranden komen vaak voor en kunnen snel uit de hand lopen. Een rookmelder kan de eerste waarschuwing zijn voor een potentieel gevaarlijke situatie.
 4. De Kelder: Veel huizen hebben een kelder, en deze kan een broedplaats worden voor branden die onopgemerkt blijven. Installeer rookmelders in de kelder en zorg ervoor dat ze goed werken, aangezien dit gebied vaak wordt verwaarloosd als het gaat om veiligheidsmaatregelen.
 5. De Zolder: Tot slot, vergeet niet de zolder. Branden op de zolder kunnen zich snel verspreiden en kunnen moeilijk te detecteren zijn als er geen rookmelders zijn geïnstalleerd. Zorg ervoor dat de rookmelders op de juiste plaatsen op de zolder zijn geïnstalleerd om een vroegtijdige waarschuwing te garanderen.

Onthoud dat het niet alleen belangrijk is om rookmelders te installeren, maar ook om ze regelmatig te testen en de batterijen te vervangen. Een goed werkende rookmelder kan levens redden en voorkomen dat kleine branden uitmonden in grote rampen. Investeer in de veiligheid van je huis door vandaag nog rookmelders op de juiste plaatsen te installeren. Want veiligheid zou nooit een compromis moeten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën:

Populaire berichten

 • Combimelder: rook- en koolmonoxidemelder in één

  Wat is een combimelder? De combimelder: rook- en koolmonoxidemelder in één: het detecteren van rook en het detecteren van koolmonoxide. Dit betekent dat je met een combimelder zowel tegen brand als tegen koolmonoxidevergiftiging beschermd bent. Waarom is een combimelder belangrijk? Rook en koolmonoxide zijn beide gevaarlijke stoffen die kunnen leiden tot ernstig letsel of zelfs…

 • Wat te doen als alle rookmelders tegelijk afgaan?

  Wat te doen als alle rookmelders tegelijk afgaan? – Het is een nachtmerrie voor elke huiseigenaar: je wordt midden in de nacht wakker van het oorverdovende geluid van je rookmelders. Je springt uit bed en rent naar beneden, maar je ziet niets aan de hand. Wat nu? In deze blogpost bespreken we wat je moet…

 • Waar plaats je (rook)melders nou precies?

  Waar plaats je nou rookmelders? Ga je voor de regels van de wet of ga je voor echte brandveiligheid. Als we kijken naar ons huis, wij hebben 13 rookmelders en 1 koolmonoxide in huis. Zo veel?! Ja echt zo veel. Ook kunnen wij op afstand onze melders in de gaten houden. Bij ons hangt in…