Vluchtplan

Van levensbelang

We hopen allemaal dat we nooit te maken hebben met een noodsituatie waarbij we het huis moeten verlaten. Maar als de situatie zich voor doet, zorg dan dat je goed bent voorbereid. Als we naar ons huis kijken, is het hebben van een vluchtplan heel erg belangrijk. Wij hebben op de eerste en tweede etages overal rolluiken. Heerlijk donker en zorgt voor extra isolatie. Maar op het gebied van brandveilheid natuurlijk wel een struikelblok. Als er bij ons in de nacht brand zou uitbreken is het van levensbelang dat wij snel gewekt worden. Want via een raam het huis verlaten is gewoonweg geen optie. Als er op de overloop brand zou zijn en we zouden niet snel worden gewekt. Zitten we als ratten in de val opgesloten. Iets wat je dus echt niet wilt hebben. Daarom hebben wij 13 gekoppelde rookmelders in huis hangen. Bij de eerste melding hebben we genoeg tijd om ons vluchtplan in werking te zetten. Over het algemeen heb je 3 minuten de tijd om veilig buiten te komen. 3 minuten klinkt lang, ja om je adem in te houden. Maar in de drie minuten moet je de kinderen wekken en naar buiten sturen, de deuren sluiten, huissleutels zoeken/pakken, jassen pakken, huisdieren redden, schoenen aantrekken en vooral 1-1-2 bellen!

Hoe maak je nou zo’n vluchtplan?

  1. Identificeer de snelste en veiligste routes naar buiten vanuit elke kamer in huis.
    1. Kies je voor de voordeur?
    1. Is de achterdeur soms sneller bereikbaar?
    1. Kan je daarna naar een veilige plek
  2. Zorg ervoor dat alle ramen en deuren gemakkelijk te openen zijn.
    1. Vensterbank leeghouden thv het raam
    1. Geen spullen rond de deur
  3. Wijs een ontmoetingsplaats buiten aan, op een veilige afstand van het huis.
    1. Soms is de achtertuin geen handige plek omdat je niet op veilige afstand kan gaan staan.
    1. Weten je kinderen waar ze heen moeten?
  4. Oefen regelmatig het vluchtplan met alle gezinsleden, inclusief kinderen.
    1. Oefening maakt spier geheugen, als je het maar vaak genoeg doet. Is er ingeval van nood misschien wel wat blijven hangen.
  5. Zorg ervoor dat iedereen bekend is met het geluid van de rookmelders en wat te doen als ze afgaan.
    1. Rookmelders moet je toch regelmatig testen, combineer het eens met een oefening.
  6. Leer kinderen hoe ze op hun handen en knieën moeten kruipen als er rook is, om te voorkomen dat ze rook inademen.
    1. En laat ze ook eens geblinddoekt de trap af gaan. Een groot feest, maar vooral heel erg moeilijk.
  7. Zorg ervoor dat iedereen weet hoe ze deuren moeten controleren voordat ze ze openen (voel aan de deur of deze warm is – als dat zo is, open de deur dan niet).
    1. Bij brand moet je altijd eerst de achterkant van je hand tegen de deur en de deurklink houden om te voelen of deze warm is.
  8. Houd een telefoon bij de hand om in geval van nood 112 te kunnen bellen.
    1. Logisch nadenken, denk je al snel. Maar je zult de eerste niet zijn die in lichte paniek niet meer weet waar die telefoon nou ligt.
  9. Zorg ervoor dat oudere of minder mobiele familieleden extra hulp krijgen bij het evacueren.
    1. Eerst je zelf en dan de anderen. Maar heb vertrouwen in je vluchtplan en ben niet bang te delegeren. Als je grotere kinderen hebt, stuur die op pad met de kleinere. Zo heb jij je handen vrij voor de oudere en mindere mobielere gezinsleden
  10. Schrijf voor op wat je mee wilt nemen naar buiten.
    1. Je hoeft geen vluchttas klaar te zetten. Maar bedenk op voorhand wat je zou willen hebben buiten. Achteraf is daar gewoon geen tijd voor.
  11. Herzie en update het vluchtplan regelmatig, vooral als er wijzigingen zijn aangebracht in de lay-out van het huis.
    1. Verbouwt of ligt er ineens laminaat i.p.v. tapijt. Allemaal redenen om kritisch naar je vluchtplan te kijken.

Hulp nodig bij het maken van een vluchtplan? Vraag een gesprek aan en we helpen je graag op weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën:

Populaire berichten

  • Vluchtplan
    Vluchtplan

    Van levensbelang We hopen allemaal dat we nooit te maken hebben met een noodsituatie waarbij we het huis moeten verlaten. Maar als de situatie zich voor doet, zorg dan dat je goed bent voorbereid. Als we naar ons huis kijken, is het hebben van een vluchtplan heel erg belangrijk. Wij hebben op de eerste en…

  • Batterij gevoede Hittemelders

    De Kracht van Hittemelders op Batterijen: Onmisbare Bescherming tegen Brandgevaar In onze voortdurende zoektocht naar veiligheid en welzijn is brandpreventie een topprioriteit geworden. Hittemelders op batterijen bieden een effectieve en betrouwbare manier om je huis of bedrijf te beschermen tegen brandgevaar. In dit artikel verkennen we de voordelen en werking van batterij gevoede hittemelders en…

  • NEN 2555, wat is dat eigenlijk?
    NEN 2555, wat is dat eigenlijk?

    Brandveiligheid is van het grootste belang in gebouwen, waaronder woonhuizen. Om ervoor te zorgen dat onze huizen veilig zijn, is het essentieel om te voldoen aan de NEN 2555-norm. Deze Nederlandse norm richt zich op brandmeldinstallaties en biedt richtlijnen en voorschriften voor hun ontwerp, installatie, inspectie en onderhoud. De NEN 2555-norm Heeft enkele belangrijke hoogtepunten…