NEN 2555, wat is dat eigenlijk?

Brandveiligheid is van het grootste belang in gebouwen, waaronder woonhuizen. Om ervoor te zorgen dat onze huizen veilig zijn, is het essentieel om te voldoen aan de NEN 2555-norm. Deze Nederlandse norm richt zich op brandmeldinstallaties en biedt richtlijnen en voorschriften voor hun ontwerp, installatie, inspectie en onderhoud.

De NEN 2555-norm

Heeft enkele belangrijke hoogtepunten met betrekking tot brandveiligheid en brandmeldinstallaties in woonhuizen. Laten we eens kijken naar enkele van deze hoogtepunten:

 1. Rookmelders: Volgens de norm zijn rookmelders verplicht in verschillende ruimtes van een woonhuis, zoals gangen, trappenhuizen, verblijfsruimtes en slaapruimtes. Het doel is om een vroegtijdige detectie van rook mogelijk te maken. Daarnaast specificeert de norm de juiste locaties voor rookmelders, zoals in de buurt van slaapkamers en op elke verdieping.
 2. Type rookmelders: NEN 2555 beveelt specifieke types rookmelders aan voor woningen, zoals optische rookmelders. Optische rookmelders zijn effectief in het detecteren van langzaam smeulend vuur, wat vaak voorkomt in huiselijke omgevingen. Ze worden algemeen beschouwd als geschikt voor woningen.
 3. Alarmering: De norm stelt eisen aan het geluidsniveau van de alarmsignalen van de brandmeldinstallatie. Het is belangrijk dat het alarmsignaal in het hele huis hoorbaar is, zelfs wanneer deuren gesloten zijn. Dit zorgt ervoor dat bewoners tijdig worden gealarmeerd in geval van brand.
 4. Onderhoud: NEN 2555 behandelt ook het belang van regelmatig onderhoud van brandmeldinstallaties in woonhuizen. Het vereist inspecties, tests en onderhoud door gekwalificeerd personeel. Door periodiek onderhoud te laten uitvoeren, kunnen mogelijke storingen worden geïdentificeerd en verholpen, waardoor de betrouwbaarheid van de installatie gewaarborgd blijft.

Het is van cruciaal belang om op te merken dat de specifieke vereisten en aanbevelingen van NEN 2555 kunnen variëren afhankelijk van de grootte, het type en de indeling van een woonhuis. Daarom is het raadzaam om altijd de meest recente versie van de norm te raadplegen en indien nodig advies in te winnen van een specialist op het gebied van brandveiligheid. Door te voldoen aan de NEN 2555-norm kunnen we de brandveiligheid van onze woonhuizen verhogen en de bescherming van onze dierbaren waarborgen.

Categorieën:

Populaire berichten

 • Combimelder: rook- en koolmonoxidemelder in één

  Wat is een combimelder? De combimelder: rook- en koolmonoxidemelder in één: het detecteren van rook en het detecteren van koolmonoxide. Dit betekent dat je met een combimelder zowel tegen brand als tegen koolmonoxidevergiftiging beschermd bent. Waarom is een combimelder belangrijk? Rook en koolmonoxide zijn beide gevaarlijke stoffen die kunnen leiden tot ernstig letsel of zelfs…

 • Wat te doen als alle rookmelders tegelijk afgaan?

  Wat te doen als alle rookmelders tegelijk afgaan? – Het is een nachtmerrie voor elke huiseigenaar: je wordt midden in de nacht wakker van het oorverdovende geluid van je rookmelders. Je springt uit bed en rent naar beneden, maar je ziet niets aan de hand. Wat nu? In deze blogpost bespreken we wat je moet…

 • Waar plaats je (rook)melders nou precies?

  Waar plaats je nou rookmelders? Ga je voor de regels van de wet of ga je voor echte brandveiligheid. Als we kijken naar ons huis, wij hebben 13 rookmelders en 1 koolmonoxide in huis. Zo veel?! Ja echt zo veel. Ook kunnen wij op afstand onze melders in de gaten houden. Bij ons hangt in…